RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir.
RSS – Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.
RSS yöntemini destekleyen sistelerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür. XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içereriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.
RSS ikonunu gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.
RSS ikonunu gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.
Genel olarak, RSS verilerini, XML dosyaları olduğu için Internet Explorer içinden görebilirsiniz. Ancak sayfayı devamlı yenilemek ve RSS verilerini bu şekilde izlemek çok da verimli bir yöntem değildir. Bunun için pek çok insan, bazı RSS istemcileri kullanarak RSS verilerini takip eder. RSS veri "toplayıcıları", RSS verilerini toplamanız ve takip etmeniz için uygun arabirim sunarlar.
RSS"in faydaları nelerdir?
RSS"leri çoğu sitede görür olduk artık.. Bu neyi ifade eder; o sitedeki gelişmeleri RSS yayını ile RSS okuyucu bir programdan veya RSS okuma destekli internet araçlarından rahatça takip edebilmeyi sağlar. Şu an 1 günde onlarca sitede onlarca yeni haber/gelişme çıkıyor ve yayınlanıyor. Bunların rahat takibi için RSS kullanırız.
RSS okuyucu programımıza birkaç siteden RSS kaynağı belirterek tüm o sitelerdeki gelişmeleri anında TEK YAPIDA özelleştirebileceğimiz yapıda kolayca görebiliriz..
RSS Hangi alanlarda kullanılır?
Haber ve haber kaynaklı çoğu alanda kullanılabilir.. Yenilikleri duyurmak adına çoğu alanda kullanıldığı gibi blog"lar da RSS destekleri ile günlüklerdeki yeni entry"leri RSS ile kolayca takip edebilirsiniz
RSS Nedir? from Turker Keskinpala on Vimeo.